Welke renovaties zijn zinvol voordat een woning verkocht wordt?

19 januari 2021 | Ik verkoop

Soms is een kleine investering hetgeen wat nodig is om de winst van uw woning te maximaliseren. Als eigenaar met verkoopplannen vraagt u zich misschien af welke renovaties u nog aan uw woning moet uitvoeren of moet laten uitvoeren om de verkoopsprijs op te drijven. Het antwoord op deze vraag hangt vaak af van verschillende factoren en niet enkel van de huidige toestand van uw woning.


Renoveren of opfrissen


Een renovatie kan u veel geld kosten. Soms is deze grote investering niet nodig, een veel kleinere investering of een volledige opfrisbeurt kan ook tot mooie resultaten leiden. Denk bijvoorbeeld aan schilder- of behangwerken. Ook het vervangen van meubels, repareren van kleine mankementen en het grondig schoonmaken van de woning kan deze al opgefrist worden. U kan zich hiervoor eventueel laten bijstaan door bijvoorbeeld een interieurspecialist want het advies van een professional in dit soort omstandigheden is veel waard.
Heeft u toch het idee dat er meer nodig is om uw woning aan de ideale prijs te verkopen, weeg dan zeker eerst alle kosten bij elkaar af. Is de kost van de renovatie gelijk aan de meeropbrengst bij de verkoop? Hou ook altijd potentiële kopers in het achterhoofd bij zulke grote renovaties want uiteindelijk zijn zij degene die er moeten in wonen.
Denk bij zo een meeropbrengt ook aan de lokale woningmarkt, is uw woning duur geprijsd in vergelijking met gelijkaardige woningen in de buurt? Dan zou een dure renovatie de prijs misschien te hoog kunnen opdrijven. Dit kan dan leiden tot een lange termijn bij de verkoop en toch moeten verkopen onder de prijs.


De lokale kopers en woningmarkt


Om de lokale woningmarkt goed te kunnen inschatten kan je best beroep doen op de expertise van een erkende vastgoedmakelaar zoals wij bij Century 21. Die zal u kunnen vertellen of jouw woning nog enkele zaken mist die woningen in de buurt wel hebben. In dat geval kan u nog steeds overwegen om te investeren zodat de woning de competitie beter zal aankunnen.
Een andere vraag dat u de makelaar ook kan stellen is wat voor koper hij of zij verwacht, hun inkomstencategorie, leeftijd, persoonljke situatie. Dit soort elementen kunnen u vertellen of een renovatie nuttig is of niet. Zijn het vooral bemiddelde of gepensioneerde personen dan doet u er waarschijnlijk goed aan een aantal renovaties uit te voeren. Zijn het eerder jonge personen die een woning in de buurt zoeken dan hou je best de vraagprijs best laag en verkoopt u zonder de extra renovaties nog uit te voeren.


De kostprijs van renovatie

Heeft u al geen goed idee van de kostprijs van de eventueel geplande renovaties? Indien niet vraagt u best eens bestek aan verschillende vakmannen bij u in de buurt. Onthoud dat zo’n bestek de kosten vaak onderschat en bekijk of u die kosten kunt dragen. Bespreek daarna met uw makelaar of de kosten van de renovaties nog in de verkoopprijs verwerkt kunnen worden. Het antwoord hierop zal vaak negatief zijn, veel renovaties zijn hun geld niet waard als het gaat om een woning die verkocht zal worden.
Bovendien heb je al genoeg kosten in het jaar dat je jouw woning verkoop. Denk daarbij aan de verhuiskosten, de aankoop of huur van een nieuwe woning, de makelaars- en notariskosten.


Doe het zelf


Een manier om het kostenplaatje grondig te veranderen is ook door de renovaties zelf uit te voeren. Op zicht is dat perfect mogelijk, op het internet bestaan er genoeg uitgebreide gidsen over hoe je bepaalde werken aan een woning uitvoerd. Bij doe-het-zelf winkels kunt u alle materialen kopen en zelfs de grote machines die u eventueel nodig heeft kunt u tegenwoordig huren.
Heeft u geen ervaring met klussen of kent u ook geen familie of vrienden die kunnen komen helpen bij de renovaties dan zal het u vooral veel tijd en energie kosten. Maar ook zelfs de waarde van de woning laten zakken. Soms is het zelfs beter om de potentiële kopers te laten zien dat er nog een renovatie moet gebeuren dan een slechte renovatie die al uitgevoerd is.
Dit sluit niet uit dat er voor kleine renovaties moet gewacht worden. Alles wat u daarbij zelf kan doen levert een besparing op anders zouden de kleine renovaties toch moeten gebeuren voor verkoop. Een woning moet zoveel mogelijk ‘instapklaar’ zijn wanneer deze verkocht wordt. Dat u één of twee grote renovaties laat liggen, begrijpen kopers wel maar kleine details zoals deuren, portieren, schakelaars, verwarmingstoestellen enzovoort moeten in goede staat zijn.


Vraag advies aan uw vastgoedmakelaar


Probeer vooral geld, tijd en energie te stoppen in zinloze renovaties. Uw makelaar bij Century 21 weet welke renovaties zinvol zouden zijn voor de woning en welke niet. Bespreek dan ook elk plan voor een renovatie samen met de kostprijs ervan met een makelaar. Deze kan vertellen of de renovaties nog nodig zijn voor de verkoop of juist niet.
Denkt u er aan om uw woning te verkopen of te verhuren? Laat u dan adviseren door Immo Domino : https://immo-domino.be/contact/

Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier: