Wat jonger of ouder? De ideale leeftijd om een woning te kopen

26 september 2021 | Ik zoek een woning

Alleen gaan wonen, liefst in je eigen woning? Het gebeurt vandaag alweer wat vroeger. Een ideale leeftijd bestaat niet. Wel blijft het advies gelden: hoe langer je thuis woont, hoe langer je kan sparen.  

*Vandaag bezitten 4 op de 10 jonge Belgen een huis of appartement. Een kwart huurt en 1 op de 3 woont nog thuis of elders in. De woonsituatie hangt natuurlijk samen met de leeftijd: hoe ouder, hoe meer mensen eigenaar zijn van een woonst. Van de 30-35-jarigen is de helft eigenaar van een huis. De stappen van huren naar een appartement in de stad tot een gezin stichten in een woning in de stadsrand volgen elkaar vaak vrij snel op.

Er is dan ook een duidelijke trend te zien in de locatie van de woonst. Zo kiezen jonge twintigers vooral voor de stadskern of -rand, terwijl jonge dertigers eerder kiezen voor landelijk wonen. Bereikbaarheid speelt een erg belangrijke rol bij de locatiekeuze van een toekomstige woning.

Ook het financiële aspect van wonen is natuurlijk belangrijk. Wie de eerste stap op de woonmarkt nog moet zetten, onderschat vaak hoe groot het aandeel is dat gefinancierd zal moeten worden door leningen bij de bank. De ideale woning van de jonge Belgen is een groot huis buiten de stad. Maar de prijs en de vaak moeilijke bereikbaarheid van zo’n woning zetten die jongeren vaak toch weer met beide voeten op de grond. Iedereen die wil bouwen, heeft vooraf een droomhuis in gedachten. Slechts weinigen kunnen hun dromen echter volledig waarmaken omdat hun budget dat vaak niet toelaat.*Maak een financieel plan op

Of je nu op je dertigste, vroeger of later de aankoop van een woning plant, een goede raad is om een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden. Enkele vragen om mee te nemen in dat plan: Hoeveel eigen middelen heb je? Hoeveel kan je maandelijks afdragen? Plan je gezinsuitbreiding? …

Om de maandelijks aflossingslast zo draaglijk mogelijk te maken, is het een aanrader om rekening te houden met de toekomstige leefsituatie en eerst zo veel mogelijk te sparen. Toch eerst huren?

Uiteraard kan je eerst huren vooraleer je een huis koopt.

Is dat dan geen weggegooid geld?

Niet per se. Er zijn enkele voordelen. Zo is huren flexibel als je nog niet goed weet waar je wil wonen en het is ideaal voor starters. Uiteraard betaal je maandelijks wel een huurbedrag, waarmee je zelf intussen geen eigenaar wordt.

Of je nu wil kopen of huren, bij Immo Domino maken we je wegwijs in je woondromen.

*Bron: Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers

Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier: