Deze som spaargeld heb je nodig om een huis te kopen

24 augustus 2021 | Ik zoek een woning

Om een woning te kunnen kopen, heb je maar best wat spaargeld opzij staan. Hoeveel euro’s dat moeten zijn, is moeilijk te zeggen. Best heb je wel wat spaargeld, niet alleen voor het moment van de aankoop zelf, maar ook voor de afbetaling van de lening nadien.

Eerst en vooral: er is geen enkele bank die je een minimumbedrag oplegt. Maar als je geen spaargeld hebt, zal je bij een bankier maar weinig kans maken om een hypothecaire lening vast te krijgen. Hoe lager de nood om te lenen, hoe groter de kans om je krediet rond te krijgen.

Uit een onderzoek bij jongeren op de woningmarkt blijkt wel dat hoe ouder je bent bij vertrek uit de ouderlijke woning, hoe hoger de kans is dat je eigenaar wordt van een woning. Je hebt dan ook meer kans gehad om te sparen. Bij de 24- tot 26-jarigen wordt maar de helft meteen eigenaar van een woning. De andere helft gaat huren, of blijft thuis wonen, om zo verder te sparen.

Voor nieuwe woningeigenaars is de referentie vandaag in principe 90% van de waarde van de woning. Dit betekent dat een bank 90% van de waarde kan financieren, of dat je als kredietnemer zelf 10% op tafel moet leggen, plus alle kosten erbovenop.

Extra kosten

Bij het kopen van een huis komen er tevens wat extra kosten, zoals notariskosten en registratierechten. Is het je eerste woning en je zal er wonen, dan kun je genieten van een verminderd registratietarief (6% i.p.v. 10%). De notariskosten kan je in dit geval ramen op een kleine 2%. Deze kosten kun je trouwens narekenen op website van “notaris.be”  

De bank zal je een lening toestaan op voorwaarde dat hij hiervoor een zekerheid krijgt en deze zekerheid is de hypotheek. Op deze hypotheek betaal je ook kosten. Bij een lening van 225.000 euro bedragen de kosten ongeveer 6.000 euro, na te rekenen op de site van “notaris.be“.

Stel je koopt een woning van 250.000 euro, dan betaal je 25.000 euro kosten (in de vorm van registratierechten, notariskosten en hypotheekkosten) en de bank geeft je een lening van 225.000 euro, dus moet je ongeveer 50.000 euro aan eigen middelen hebben.

Tevens zal je de eerste premies van de nieuwe brand- en schuldsaldoverzekering moeten betalen

Indien de woning gerenoveerd moet worden, dan kan je hiervoor een renovatielening krijgen. Hou er rekening mee de bank ook hier een eigen inbreng verlangt.

Wat met de toekomst?

Je moet niet alleen kijken of je de woning op het moment van aankoop aankunt. Je zal ook moeten bekijken of de afbetaling van de lening samengaat met de andere kosten en het leven dat je leidt. Houd ook rekening met toekomstige kosten, zoals een nieuwe wagen of gezinsuitbreiding. In het algemeen kan je er van uit gaan, uit voorzichtigheid, dat één derde van het netto beschikbaar inkomen min of meer een limiet is voor de maandaflossing.

Financieel plan

Een goede raad bij de aankoop van een woning is om een financieel plan op te maken en de betaalbaarheid goed voor ogen te houden.

In dat geval moet je je eigen situatie uitklaren. Niemand kan je vertellen hoeveel je aan een woning kunt uitgeven. Dat bedrag hangt af van je financiële situatie, van hoeveel spaargeld je hebt en hoeveel je hiervan wilt gebruiken, van de rentestand, van de duur van de lening en van wat je bereid bent ervoor te doen en te laten.

De beste manier om na te gaan wat je kan afbetalen aan een lening, is vertrekken van je eigen huur of afbetaling waarbij je het huidige sparen optelt. Je kunt ook iets bijtellen als het spaarvermogen groter zou zijn dan vandaag, maar ga hier zeer voorzichtig mee om. Houd hierbij niet te veel rekening met toekomstige indexeringen of met eventuele loonstijgingen.

Spaarpot aanleggen

Voor iemand met amper of geen spaargeld of eigen middelen via een schenking van ouders of familie, is het raadzaam om misschien eerst verder te huren, en tegelijk een spaarpot op te bouwen.

Mis geen enkele tip!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

Je gegevens zijn veilig bij ons, je kan op elk moment terug uitschrijven

Volg ons hier: